fbpx

Nyomdai kisokos

Grafikusként nem csak a webre tervezek, hanem nyomdai anyagokat is készítek. Nyomtatásban minden egy picit más, és ezeket muszáj szem előtt tartani a tervezés során. Mikre kell odafigyelni?

Megfelelő beállítások

Nyomdai anyagot nem a weben használt RGB színmódban szoktunk leadni, hanem CMYK-ban. Az ügyfélnek ezzel kapcsolatban nincs teendője, de mikor megtekinti a kész anyagot gépen, akkor bizony lehetnek színbeli eltérések, tompább megjelenések. Ezzel nincs semmi gond, nyomtatásban majd szép lesz, de a monitorunk máshogy mutatja.

Szükségesek a vágójelek és a kifutók is. A kifutók azért szükségesek, hogy ha esetleg megcsúszna a vágás, akkor ne legyen fehér pl a szórólap széle. Akár néhány milliméter is szembetűnő és csúnya tud lenni, ezért fontos a kifutó megléte.

A nyomdai munka felbontására is oda kell figyelni, és nem csak azért, hogy a megfelelő legyen. Ha túl nagy a felbontás, akkor indokolatlanul nagy lesz a méret. Egy névjegykártyánál nem szükséges a 300 dpi. Ügyfélként ezekkel kapcsolatban nincs semmi dolgod, ha esetleg a grafikus megkérdezi, hogy a nyomdának milyen követelményei vannak, akkor egyszerűbb vagy összekötni a nyomdát és a grafikust, vagy továbbítani a kérdéseket és a válaszokat.

Méretek

A technikai beállításokon túl a méret a másik, amit fontos megfelelően beállítani. Itt természetesen szabadon lehet dönteni, például hogy egy szórólap négyzetes legyen vagy A4-es, vagy egy névjegykártya hagyományos 90X50 mm vagy esetleg másmilyen. Viszont sok mindenben adott méretünk van, például egy ablak matricánál vagy egy mappa borítójánál. Mielőtt bármilyen tervezésbe belekezdenénk, ezt érdemes tisztázni!

Nyomdai tervezés során fontos figyelembe venni a felhasználót is. Máshogy olvasunk monitoron, és máshogy offline. Másmilyen betű és képméretek kellenek egy könyvhöz és más egy óriásplakáthoz. És érdemes azt is figyelembe venni, hogy ki fogja nagyrészt olvasni. Esetleg idősek fogják elolvasni az otthonban, vagy egyetemisták az egyetemen? Fontos, hogy olvasható legyen az út másik feléről is, vagy csak az ajtóból lehessen látni?

Beágyazások

A tervezés során a képeket be kell ágyazni és a szöveget le kell görbíteni. Ez azért fontos, mert ha nem csatoljuk a képeket és a betűtípusokat a nyomdának, akkor a nyomtatás során ezeket vagy helyettesítik valamivel, vagy egyszerűen kimaradnak. Természetesen az is megoldás, hogy mindent csatolunk. De ha a szöveget átalakítjuk, akkor nem fog többé szövegként viselkedni, azaz nem lesz módosítható, átírható.

A végén nyomdakész pdf-ként adjuk át a kész anyagot, és onnantól kezdve a nyomda feladata, hogy megfelelően kinyomtassák. Én mindig csatolni szoktam az ügyfeleimnek a kész terveket mockupként is, azaz látványtervként. Így ki tudják posztolni a Facebookon, és még jobban el tudják képzelni addig is, hogy milyen lesz a végeredmény.