fbpx
Weboldal kódolás nélkül

Weboldal kódolás nélkül

Ma már nagyon sok lehetőségünk van arra, hogy saját magunknak felépítsük a honlapunkat, akár kódolás nélkül. Melyek ezek a lehetőségek, és mikor jók vagy nem jók? Mikor kell szakember segítségét igénybe venni?

Wix

A Wix egy nagyon szuper és népszerű felület, ahol kódolás, és minden fejlesztői tudás nélkül tudunk összerakni egy honlapot. Testre szabható, könnyen lehet az elemeket pakolgatni, jó sablonok is találhatóak itt. Viszont a kezelőfelülete és a logikája inkább a designerek számára felhasználóbarát, lehet, hogy egy laikus nem tudja kihasználni a Wix lehetőségeit. Az ingyenes verzió kicsit korlátolt, éppen ezért érdemes a fizetősben gondolkodni.

Viszont természetesen vannak hátrányai is. Ez egy amerikai cég, éppen ezért nem mindent fogadnak el. Egy ügyfelem járt úgy, hogy a webshopjában nem tudta bekötni az online automatikus számlázást, mert nem fogadja el a Wix az egyik itthoni rendszert. Azóta már fejlesztő segítségét is kérték, de így is hónapok óta húzódik ez a probléma. Az oldala véleményem szerint már kinőtte a Wix kereteit, kezdésnek tökéletes volt, de lehet, hogy hamarosan már inkább korlátozni fogja őt.

Egy szép és igényes bemutatkozó oldalnak tökéletes választás lehet a Wix!

Weebly

A Weebly sokkal kötöttem mint a Wix, nehezebb benne pakolgatni az elemeket, viszont nagyon felhasználóbarát. Sablonok közül tudunk választani, és sok sablon már alapból reszponzív, így nem kell tartani attól, hogy mobilon szétcsúszik az oldalunk. Viszont kevésbé testreszabható, így ha valaki a sablonon kívül szeretne gondolkodni, akkor nem ajánlom. De egy bemutatkozó oldalnak szuper választás lehet!

WordPress

A WordPress kezelése és felépítése már bonyolultabb, ehhez nagyobb utánajárás szükséges. Véleményem szerint ide már kellhet egy jártas szakember segítsége, mert könnyű elveszni. De itt is szuper sablonok vannak, rengeteg bővítmény és lehetőség, akár ingyenesen is. Viszont több a baki lehetőség is, amit muszáj elkerülni ahhoz, hogy egy jól működő és sikeres honlapunk legyen.

A WordPressben létrehozhatunk saját sablont is, saját kódolás alapján. Viszont kódolás nélkül is szép weboldalt lehet itt készíteni, ehhez viszont vagy egy sablonra van szükségünk vagy pedig egy sablon építőre (Drag and drop page builder). Ilyen lehet az Elementor és a Divi is, ahol könnyedén tudjuk alakítani a weboldalunk kinézetét. Természetesen nem lesz annyira egyedi, mint egy saját tervezésű és fejlesztésű weboldal, és a kezelése is inkább egy designert kíván, de aki kódolás nélkül szeretné a weboldalát felépíteni, annak tökéletes választás lehet.

Természetesen még rengeteg kódolás nélküli lehetőségünk van, például Webflow, Squarespace, Wocode. De mindig utána kell járnunk, hogy a terveinknek megfelelő felületet válasszuk, és hogy a magyarországi domainnel, számlázókkal stb-vel könnyen össze lehessen kötni.

Kell szakember?

Ezekhez az oldalakhoz nem szükséges szakember, viszont még így is ajánlatos. Még egy Wix weboldalon is látszódik, ha nem grafikusi, UI, UX szemlélettel készült, hanem egy lelkes cégvezető által. Kódolás nélkül egy grafikus is meg tudja oldani, tanácsokkal tud segíteni, hiszen ismeri a trendeket, követelményeket.

Éppen ezért én mindenképp azt javaslom, hogy kérd egy szakember segítségét, akár egy grafikusét, vagy egy webdesignerét, illetve egy fejlesztőét. Még akkor is, ha egy összekattintós honlapban gondolkodsz. Ha pedig egyedi designt és megoldásokat szeretnél, vagy egy nagy webshopot, akkor elengedhetetlen egy grafikus és egy fejlesztő munkája!