fbpx
Vizuális hierarchia

Vizuális hierarchia

A jó vizuális hierarchia a UI design egyik alapelve. Ez egy rangsor, egy sorrend, egy logikus felépítése a weboldal elemeinek, tartalmainak, és ez segít a felhasználóknak is.

Felhasználói élmény

A megfelelő felépítéssel a felhasználó gyorsabban át tudja tekinteni az oldalt. Kiemelkednek a fontosabb elemek a weboldalon, például egy gomb vagy egy cím, esetleg egy kapcsolati űrlap. A vizuális hierarchia vezeti a látogatókat, és fontos, hogy nem „sokkolja” túl sok információval. Ha rengeteg információ és lehetőség van a weboldalunkon, akkor is fontos azt rangsorolni. Ha túl zsúfolt a design, az zavaró, bántó a szemnek, nehezen áttekinthető, nem lehet tudni, hogy mi a lényeges és mi nem.

Design

A vizuális hierarchia nagyrészt a designon és a weboldal felépítésén, elemeinek elrendezésén múlik. A fontossági sorrend szemléltetését elérhetjük például méretezéssel, különféle betűtípusokkal, színekkel, képekkel és videókkal, kontrasztok megfelelő használatával. Fontos kiemelni a white space , azaz az üres terek szerepét. Nem kell minden sarkot és üres részt szöveggel és képekkel teletenni, sokkal esztétikusabb, ha vannak szabadon hagyott részek. Ezzel is növelhetjük a fókuszt egy egy elemen, szövegen, vagy akár gombon.

A vizuális hierarchia egyik legfontosabb feladata a fókuszpontok létrehozása, aminek segítségével kiemelhetjük a weboldal látogatóinak a legfontosabb információkat. Ezzel könnyebben el tudja érni a weboldal a célját, azaz növelhetjük a bevételünket. A felhasználók számára is előnyös, hiszen nem kell a legfontosabb információkat egy aloldal aljáról megtudniuk, hanem egyből tájékoztatva vannak.

Követsz már Facebookon és Instagramon? Akkor kövess TikTokon is a legújabb webdesign videókért!