fbpx
Egészséges munkavégzés borító

Egészséges munkavégzés

Hiába a sok kötelező munkavédelmi tanfolyam, a rengeteg szakmai cikk, mégis rengetegen dolgoznak úgy irodában vagy otthon, hogy az az egészségüknek ártalmas. Lehet, hogy Te is közéjük tartozol? Mit tudsz tenni az egészséges munkavégzésért? Összegyűjtöttem néhány tippet.

Megfelelő eszközök

A home office egyik hátránya, hogy be kell szerezni a megfelelő asztalt és széket a munkához. Mert egy két napig jó az ágyból vagy az ebédlőasztalról vagy a kertiszékből dolgozni, de hosszabb távon kényelmetlen és nem egészséges.

Meg kell találni a megfelelő széket, ami kényelmes és megtámasztja rendesen a hátunkat. Nem szabad, hogy túl magas legyen és mindenképp le kell hogy érjen a talpunk a földre. Különben elszorítja az ereket a combunkban. Ha valaki alacsony, mint én, akkor ez komoly kihívás tud lenni, hiszen akkor meg az asztal lesz magasan! Ilyenkor célszerű lehet egy kis dobogót beszerezni, amire tehetjük a lábunkat. Fontos hogy ne görnyedjünk az asztalnál, legyen megtámasztva a kezünk, és a monitort sem szabad túl alacsonyra tenni.

Vigyázzunk a szemünkre!

Ha egész nap a monitort nézzük, akkor könnyen elfárad és megfájdul a szemünk, és ez egyáltalán nem egészséges. Szerencsére a monitor kék fénye ellen már lehet tenni. Ha nem olyan a munkád, ahol kiemelkedően fontos a színek megfelelő használata (pl fotós vagy grafikus), akkor tölts le egy kékfény szűrő alkalmazást a gépedre. Furcsa lesz először, de hosszabb távon megéri. Nekem a mobilomon évek óta be van kapcsolva a kékfény szűrő.

De nem csak a monitor, hanem az irodai lámpák, neon fények is károsak tudnak lenni. Főleg, ha nincs elég természetes fény, és egész nap ilyen lámpák világítják be a helyiséget. Ha van rá módod, akkor ügyelj arra, hogy ne tükröződjön közvetlenül a szemedbe a lámpa fénye. Illetve amit szívből tudok ajánlani, az a monitorszemüveg. Nekem is van egy kékfény szűrős szemüvegem, nagyon szeretem és kevésbé fárad el a szemem. Bár le kell vennem, ha épp grafikai munkát végzek, de email írás, posztolás vagy épp blogcikk írása közben tökéletes. Ráadásul filmezéshez, tévénézéshez is ajánlatos.

Ami még segíthet, ha a weboldalaknál van sötét mód opció, hiszen ettől kevésbé fárad el a szem, és kevésbé káros. Mindenképp ajánlom ennek bekapcsolását az applikációkban is! UI tervezés során ezt az opciót mindig szem előtt tartom, plusz ajánlani is szoktam az ügyfeleimnek is. Elvégre ez most az idei év egyik trendje, és nem hiszem hogy egyhamar véget ér.

Illetve amit még tehetsz az az, hogy óránként kicsit felállsz, és másfele nézel. Sétálj egyet, nézz ki az ablakon, pihentesd a szemedet. Természetesen ez sokszor nem kivitelezhető, mert a munkáltatók nem szeretik, ha egy alkalmazott sokszor tart pihenőt, még ha ez az ajánlott is az egészségünk érdekében.

Mozgás

Az óránkénti felállás nem csak a monitortól való eltávolodás és a szemünk pihentetése miatt hasznos, hanem a lábunk megmozgatása miatt is. Egészségtelen naponta 8-14 órát ülni, muszáj időközönként megmozgatni magunkat. Erre már van applikáció is, de az is jó módszer, ha beállítasz egy időzítőt, hogy óránként jelezzen, hogy állj fel, és tornáztasd meg a testedet. Ez nem csak a lábak miatt fontos, hanem a derék, vállak, nyak és a karok miatt is.

Nekem a sok üléstől a lábam és a vállam szokott fájni. Ezért napközben gyakran felállok, kicsit megmozgatom magam, vagy ugrálok. De ha úgy érzem, hogy tarthatatlan, akkor felállok a taposógépre, és addig használom, amíg nem érzem, hogy az izmaim kellemesen átmelegedtek. Telefonálás közben mindig sétálgatok és ülés közben gyakran végzek vállkörzést és figyelek arra, hogy kihúzzam magam. Nem mondom, hogy mindig sikerül mindenre figyelnem, de igyekszem. Néha annyira elmerülök a grafikai tervezésben, hogy fel sem tűnik, hogy órák óta nem hogy nem álltam fel a székből, de még csak nem is ittam, és ez nem éppen az az egészséges munkavégzés, amire szükségem van.

Hőmérséklet

Szerintem ezt nem is kell túlzottan részletezni. Ha túl nagy a hőség, vagy túl hideg van, akkor nem bírunk a munkára koncentrálni. Plusz meg is betegedhetünk. A másik kulcsfontosságú kérdés, az a légkondi. Az irodákban kész harcok szoktak lenni, hogy mikor kell bekapcsolni és milyen erősségűre. Viszont, ha pont a hátunkra vagy a szemünkbe fújja a légkondi a levegőt, az nem csak hogy nem egészséges, de akár megfázáshoz vagy szemgyulladáshoz is vezethet. Érdemes megbeszélni ezt a kérdést, és ha úgy van, akkor helyet cserélni.

Stressz

Könnyű azt mondani hogy ne stresszelj, mert ilyen a világon nincs. Mert bizonyos szinten mindenkit ér stressz, de a rájuk adott reakcióink nagyban tudnak segíteni. Én is könnyen fel tudom magam idegesíteni olyan dolgokon is, amik igazából nem lényegesek. Ezeket kell észrevenni, hogy lényegtelen dolgokon ne stresszeljünk. Illetve azokon, amiken nem tudunk változtatni, mert nem rajtunk múlik, és ha fejen állunk is, az úgy fog történni. Ilyen például egy cég elköltözése, a zuhogó eső vagy akár a kijárási korlátozás is.

Rengeteg stresszkezelő módszer van, érdemes utánajárni, mert mindenkinek más válik be. Számomra az egyik az, hogy pici mérgelődés után megpróbálok eltávolodni a problémától. Állandóan lefagy a gépem és szívem szerint kidobnám az ablakon? Iszom egy kávét és újraindítom és megpróbálok utánajárni a problémájának. Szorít a határidő? Átgondolom hogyan lehetnék hatékonyabb.

A másik stresszkezelő módszer a FILÉ módszer. Ha ér egy stressz helyzet, akkor ezeket a kérdéseket kell feltenned magadnak: Fontos a probléma? Indokolt, hogy stresszes legyél miatta, indokoltak ezek a gondolatok? Lehetséges rajta változtatni? Érdemes rajta stresszelni? Amennyiben bármelyik kérdésedre nem a válasz, el kell engedni, mert nem éri meg rajta stresszelni. Ezt persze könnyű mondani, egy komolyabb, életünket megváltoztató problémát nem lehet egyik percről a másikra elengedni, főleg, ha nem a mi kezünkben van az irányítás. De talán könnyíthet a helyzeten és az egészség megőrzésében és a munkánkban is segíthet.