fbpx

Az otthoni munka alapjai

A koronavírus miatt most sokan otthonról dolgoznak, ami elég nagy kihívás, nem csak a munkáltatóknak de a munkavállalóknak is. Összeírtam néhány tippet, ami segíthet, hogy hatékonyan dolgozhass otthonról.

 

Megfelelő eszközök

Tény, hogy megfelelő eszközök nélkül nem lehet otthonról dolgozni. A munkáltatónak a feladata, hogy ezeket biztosítsa, például mobiltelefon vagy laptop. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor megoldható hogy a munkavállaló a saját eszközére telepíti fel a megfelelő programokat, hívásokat irányítanak át stb. Muszáj most megoldani a felmerülő kérdéseket és kreatívnak, rugalmasnak lenni – mindkét oldalról.

 

Home office

Sokan leragadnak ott, hogy egy laptop elég is, mehet a home office. De rendkívül fontos hogy legyen megfelelő asztalod és széked is! Egyszer egyszer izgalmas az ágyból pizsamában dolgozni, de nem hatékony, főleg nem hosszú távon. Azt tudom tanácsolni, hogy legyen meg a szokásos reggeli rutinod, ébredés után öltözz fel, ne pizsamában dolgozz. Reggelizz meg munka előtt, főzz egy kávét, és utána kezdj neki a munkának. Legyen egy sarok ahol tudsz dolgozni, ahol lehetőleg nyugodtan tudsz a munkával foglalkozni. Mázlista vagy ha van erre egy külön szoba, de ideiglenesen akár a konyhában is be tudsz rendezni egy munkaállomást. Fontos, hogy ha lehetőséged van rá, akkor kérd meg a családtagjaidat, hogy ne zavarjanak, vegyék úgy, hogy te a munkahelyeden vagy. Figyelj arra, hogy ne kezdj el takarítani és háromfogásos menüt összeállítani, mert nem leszel hatékony. 

Én úgy szoktam, hogy ha kicsit elfáradtam, akkor elmosogatok. Egy másik nap elindítom a mosást, és teregetés közben szoktak kreatív ötleteim lenni. De nem egy napra sűrítem be ezeket, hogy ne vegyen el a munkaidőből. Főzni is maximum fél órát, de igyekszem inkább délután és hétvégén főzni. De azt viszont kifejezetten szeretem, hogy minden nap együtt tudunk ebédelni, kicsi szünetet tartva, beszélgetve. Meg kell találni az apró örömöket.

 

Tervezés!

Tény, hogy a mostani helyzet nagyon egyedi, van hogy az egész család otthon van, ilyenkor nehéz elvonulni és nyugodt körülmények között dolgozni. Érdemes részletesen megtervezni a napot, hogy ki mikor mit tanul, mikor eszik, és egymást segítve tudtok ezen az időszakon átlendülni. Ez a gyerekeknek is jó, főleg a kicsiknek. Természetesen nagy teher is, mert a tízórai és a tanulásban való segédkezés megszakítja a munkát, de egy részletes tervvel minden elvégezhető lesz. A gyerkőcöket be is lehet vonni a házimunkákba, mint pl szendvicskészítés, krumplipucolás, és a megfelelő kommunikációval ezek izgalmas, “felnőttes” feladatok lesznek a számára, és önállóbbnak is fogja magát érezni.

Ráadásul a tervezés nem csak akkor fontos, ha kisgyerek van otthon, hanem mindig. Minden reggel gondold át hogy milyen feladataid lesznek, mire mennyi időd van, mi sürgős stb. Oszd be, hogy aznap mivel fogsz foglalkozni, de legjobb ha az egész hetedet átlátod. Próbálj meg fókuszálni, és ne hagyd hogy elvonja a figyelmedet a pihenés utáni vágy. Használj határidőnaplót, Google Naptárat vagy akár csak jegyzetelj, úgy könnyebb átlátni a feladataidat.

Nekem is sok mindent át kellett gondolnom és újra kellett terveznem. Épphogy kialakítottam a mindennapjaimat, máris át kellett alakítani és új rutinokat beiktatni. Még csiszolnom kell, hogy mindenképp hatékony legyek. Át kellett alakítanom a marketinget, más grafikai munkákra fókuszálok stb.

Kommunikáció

Sokan közületek csapatban dolgozik, és a távolság néha megnehezíti a kommunikációt. De szerencsére nagyon sok olyan lehetőség van, ahol ingyenesen lehet beszélni. Projekteket is lehet menedzselni különféle programokkal, amik lehet hogy hosszútávon jól jönnek majd. Ezeket általában a cég határozza meg, és az a legjobb, ha egy csatornán megy a kommunikáció, és nem kell az információkat összekukázni különféle Skype, Viber és Messenger beszélgetésekből. 

Nekem ebből a szempontból mázlim van, mert eddig is leginkább emailben tartottam a kapcsolatot, ritkábban telefonon.

 

Munka – magánélet egyensúly

Nagyon könnyű átbillenni, és este 7kor is emaileket olvasgatni. Hiába dolgozol otthonról, ha nem tudsz kikapcsolni. A munkaidőd legyen meghatározva, legyen rendesen eleje és vége. Alakíts ki új rutinokat, használd ki a mostani lehetőségeidet. Időben kelj fel, reggelizz, öltözz át, beszéld át a családdal a napot. Majd “menj” dolgozni, ott csak és kizárólag a munkával foglalkozz. Tartsatok együtt ebédszünetet, pihengess, de vigyázz, ne kezdj bele egy sorozatba és ne dőlj le egy 3 órás szundira. Munkaidő után kapcsold ki a géped, „érj” haza, legyél a családdal. Próbálj kikapcsolni, pihenni, sportolni.

 

Türelem

Ilyen időszakban rendkívül fontos a türelem. Egymás felé, a gyerekek felé és önmagunk felé is. Nehéz, mikor az egész család be van zárva a lakásba és nem lehet kimenni. Nehéz, hogy hallod a híreket, a pánikot, hogy nem kapsz WC papírt a boltban. Nehéz elmondani a gyereknek, hogy mi is folyik most a világban. Nehéz hogy meg kell küzdened minden nehézséggel, közben te is félted a szüleidet, nagyszüleidet. De senkinek nem segít, ha egymással szemben agresszívan lépünk fel, ha türelmetlenek vagyunk. Kitartás és erő kell most ehhez az időszakhoz, és a legjobbat kihozni belőle. Törődjünk egymással és aki tud, maradjon otthon!