fbpx
2 éves a vállalkozásom

2 éves a vállalkozásom!

El sem hiszem, hogy a vállalkozásom már 2 éve működik. Imádtam ezt a két évet, még ha sok nehézséggel is kellett szembenéznem. Minden nap úgy érzem, hogy az álmomat élem és építem, igyekszem lelkesedéssel és alázattal dolgozni. De milyen volt az elmúlt két év?

Indulás!

Én elég tudatosan készültem arra, hogy vállalkozó leszek. Terveztem, pályázaton vettem részt, félretettem, építgettem stb. Mikor felmondtam a munkahelyemen, akkor nem azért tettem, mert rosszul éreztem ott magam. Még el is sírtam magam, és úgy hívtam fel a férjemet, hogy mondja el, hogy miért csinálom ezt, hallani akarom. Úgy éreztem hogy megállíthatatlan vagyok, szinte legyőzhetetlen! Az indulást április 1-jére terveztem. 2020-ban 😀 Ennyit a legyőzhetetlenségről.

A covid teljesen derékba kapott, mint mindenkit. A vállalkozásom egyik „lábát” az esküvőkre akartam felépíteni, ami akkor egyáltalán nem működött. Sőt, azóta teljesen el is hagytam, most már csak nagyon különleges esetekben tervezek esküvőkre grafikákat.

A vállalkozásom első éve egy nagy hullámvasút volt, a karantén és a korlátozások nem tettek jót. Az embereknek nem volt pénzük, sokaknak be kellett zárniuk, ezért nem vették igénybe a szolgáltatásaimat. Voltak nagyon elkeseredett napjaim, amikor kétségbe vontam azt, hogy egyáltalán képes vagyok erre. Hogy megérte-e belevágni.

Hullámlovaglás

A covid miatti bizonytalanság, az újabb és újabb hullámok, és a tervek gyönyörű felrúgása megtanított az alkalmazkodásra. Többször előfordult, hogy egy terv, egy üzlet vagy ötlet nem vált be. Ezen gyorsan tovább kellett lendülnöm, átgondolni, hogy mi volt a gond, javíthattam volna-e, ha igen, mit stb. De nem álltam le keseregni, mert sokszor szembesültem azzal, hogy arról nem én tehetek, hogy egy kormányrendeletben mi van, és ez hogy érinti az ügyfelem anyagi helyzetét. Viszont azzal is szembe kellett néznem, amikor az én hibámból nem működött valami.

Ami az egyik legnehezebb volt, hogy voltak olyan időszakok, amikor nem volt elegendő munkám. Ezekhez a holt időszakokhoz is alkalmazkodnom kellett, megvizsgálnom, hogy miért van ez. Azért mert mindenki karanténban van, vagy mindenki nyaral, vagy egyszerűen rosszul hirdetek? Min javíthatnék? Ha tudtam, javítottam, de az uborkaszezont inkább befektetési időnek szántam. Tanultam, referenciamunkákat végeztem, hirdetéseket indítottam, blogot írtam, posztokat terveztem. És én is elmentem pihenni 😀

Covid után

Bár még nem múlt el a járványhelyzet, de már sokkal jobb és szabadabb minden. A vállalkozásom is szuperül működik, tavaly szeptember óta folyamatosan vannak projektjeim. Nagyon nagy a pörgés, tele van a naptáram. Most érzem igazán azt, hogy ott vagyok, ahol a vállalkozásomnak lennie kell, amit elterveztem. Érzem a fejlődést, a lelkesedést, és a fáradtságot is. Amit most meg kell tanulnom, az az időm jobb menedzselése. Eddig is büszke voltam arra, hogy például a határidőket jól tartom, és kényesen ügyelek a munka-magánélet egyensúlyra is. Határokat és szabályokat állítottam fel magammal szemben, hogy ne essek túlzásba. Elvégre a munkám van én értem, és nem fordítva. Ki kell élvezni az élet többi területét is 🙂

Jövőbeli tervek

Remélem a vállalkozásom még sok sok évet megél! Nagyon szeretem, büszke vagyok arra, amit kiépítettem. Ami az egyik legjobb, amikor kapok egy véleményt az egyik ügyfelemtől, néhány köszönömöt vagy dicsérő szót. Ami még jobban megerősít, az az, amikor ajánlás útján érkezik valaki hozzám. Volt, aki megvárta, hogy hazajöjjek a másfél hetes nyaralásból, de volt, aki többet is várt rám, mert nem tudtam azonnal elkezdeni a projektet.

A jövőben természetesen tovább fogom magam fejleszteni. Egy ilyen gyorsan változó szakmában ez elengedhetetlen. Amibe szeretném még jobban beleásni magamat, az a marketing. Bár nem vagyok marketinges, a vállalkozásom teljes megjelenését és kommunikációját én készítem. Jó lenne az ügyfeleknek is még jobb és több tanácsot adni ezen a téren. Elkezdtem építgetni a TikTok csatornámat is a Facebook és az Instagram mellett, erre is több időt szeretnék majd szánni.

A hosszabb távú terveim között szerepel még, hogy legyen annyi projektem, hogy segítséget kérjek például egy virtuális asszisztenstől. Még bírom, de néha a tűréshatáromon vagyok. Jó lenne, ha ki tudnék szervezni néhány feladatot, ezzel is tovább lépve, előre.