fbpx

Mitől lesz jó a weboldalad? – 2. rész

Ha vállalkozásod van, akkor egy weboldal szinte elengedhetetlen. Az ügyfelek szemében sokkal komolyabbnak tűnik a vállalkozás, ráadásul marketing szempontjából is előnyös. De mitől lesz jó a weboldalad?

Az első részben összefoglaltam a technikai szempontokat, amiknek érdemes megfelelni. A második részben összegyűjtöm a designnal és célokkal kapcsolatos tudnivalókat.

 

Design

Mindenki egyedi tervezésű weboldalt szeretne, ami kiemelkedik a tömegből. Ez valóban segíthet elérni a célodat, de nem szabad túlzásba esni. Fontos, hogy a design tükrözze a vállalkozás arculatát, igazodjon a célközönséghez. Ráadásul a színeknek van erejük, hangulatuk és üzenetük is. Elvégre nem véletlen, hogy a legtöbb bank és biztosítással foglalkozó cég legfőbb színe a kék, mert az megbízhatóságot sugall. Az arany-fehér kombinációról a luxus és elegancia juthat eszünkbe, a zöldről pedig a béke, a természet esetleg az újrahasznosítás. Természetesen nem kötelező ezeket az általános és megszokott kombinációkat használni, de vannak olyan párosítások, amik nem feltétlenül szerencsések. (Például egy babaruha üzletnek fekete-piros alapú webshop.)

Az első részben említettem már például a reszponzivitást és az olvashatóságot is, ez szorosan kapcsolódik a designhoz. Ezekre most nem térnék ki, de továbbra is fontos kiemelni, hogy a felhasználók nagy része mobilról használja az internetet, és ehhez alkalmazkodni kell.

 

 

Felhasználóbarát

Az áttekinthetőséget is említettem már, de nem elég csak egyszer hangsúlyozni. A weboldaladnak vezetnie kell a felhasználókat, és el kell érned, hogy azt tegyék, amit te szeretnél. Azaz vásároljanak, kérjenek árajánlatot, iratkozzanak fel stb. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a felhasználó könnyen eligazodjon, a weboldaladnak legyen egy logikus felépítése és könnyű legyen kezelni. Ha könnyű egy kupont beváltani, ha egyszerű a vásárlás folyamata, ha több fizetési mód közül lehet választani, akkor pozitív lesz a vásárló élménye, és lehet hogy vissza fog térni. Legyenek egyértelműek például a gombok és a linkek, hogy erre bizony rá kell kattintani. Legyen következetes, tehát ha az egyik oldalon piros a vásárlás gomb, a másikon ne legyen rózsaszín. (Bár ezt a design részhez is írhattam volna, de ez is mutatja, hogy mennyire összefüggenek.)

 

Érje el a célját!

Ez a legfontosabb. Mi a célod? Webshopod van és el szeretnéd adni a termékedet? Blogod van és szeretnél minél több olvasót? Esetleg hírlevél feliratkozókat gyűjtesz?

A weboldal segíti a vállalkozás működését és pénzt termel. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha termékeid vannak, akkor arra helyezd a hangsúlyt, hogy vásároljanak. Legyenek kint a megfelelő információk, vezesd az ügyfeledet végig, legyen könnyen használható és értelmezhető. Ha van rá módod, akkor készíts hírleveleket a legfrissebb akciókról, információkról, tartsd a feliratkozókkal a kapcsolatot. Mindennek a célt kell elősegítenie, mert, ha ezt elveszíted szem elől, akkor nem lesz a weboldaladból bevételed.

 

Összefoglalva, amit az első és második részben felsoroltam, mind elősegíti azt, hogy a weboldal elérje a célját és pénzt termeljen. Elvégre ebből él egy vállalkozó, és a weboldalnak ezt kell elősegítenie. A reszponzivitás, a felhasználóbarát és logikus felépítés, a nagyszerű és egyedi design, a gyorsaság mind ezt segítik elő. De mitől fog egy szuper weboldal látogatókat hozni? A következő részben kicsit kitérek a marketingre.