fbpx
WordPress bakik

WordPress bakik, amiket jobb elkerülni

Melyek a leggyakoribb WordPress bakik, amiket a kezdők vagy a nem szakemberek elkövetnek? Hogyan lehet és miért érdemes ezeket elkerülni?

Nem megfelelő a WordPress

Létezik egy .org és egy .com-os verzió, és ezt nem szabad összekeverni. Míg a WordPress.com inkább bloggereknek való, akik kizárólag a hobbijukként tekintenek erre, a WordPress.org a vállalkozóknak, akik pénzt szeretnének keresni a weboldalukkal. Bloggereknek rengeteg lehetőségük van, sok az ingyenes platform, de jelen pillanatban a .org végű WordPressről lesz szó.

Ez az utóbbi azért is jobb, mert könnyebben testre szabhatjuk, igazíthatjuk a vállalkozásunkhoz a megjelenést, rengeteg bővítmény, sablon stb található itt. Én minden ügyfelemnek ezt szoktam ajánlani.

Fő a biztonság!

Nagyon sokan nem figyelnek a weboldaluk biztonságára, pedig sok login próbálkozás és támadás ér minden oldalt. Érdemes egy nagyon erős jelszóval levédeni az oldalt, ami akár maradhat a WordPress által javasolt is.

A weboldalunk biztonságát növelhetjük a megfelelő bővítményekkel, ilyen például a WordFence. Én ezt szoktam használni.

Ha bármi gond adódna a weboldalunkkal, jó ha van biztonsági mentésünk. Nem érdemes ezt elhanyagolni, ez is a WordPress bakik egyik elkerülendője. Készíthetünk biztonsági menést manuálisan, de beállíthatjuk, hogy akár 24 óránként magától készítsen.

Bővítmények

A bővítmények nagyon hasznosak, de sok weboldalnál láttam, hogy az emberek szeretnek túlzásokba esni. A WordPress bakik között a túl sok bővítmény használata mindenképp szerepel. Ha sok a bővítmény, akkor lelassítja az oldalt. A lassú betöltéssel pedig a látogatók elveszítik a türelmüket, és kilépnek. Ezzel pedig mi, weboldal tulajdonosok elveszítjük a potenciális vásárlónkat. Érdemes mindig odafigyelni a weboldal gyorsaságára, és folyamatosan ellenőrizni a betöltési időt!

A bővítményeknél arra is ügyelni kell, hogy mikor letöltjük, lássuk, hogy az kompatibilis a jelenlegi WordPress frissítésekkel. Illetve fontos megnézni, hogy hányan töltötték már le, milyen értékeléseket kapott, és mikor érkezett rá a legutóbbi frissítés. Ha azt látjuk, hogy utoljára 1 évvel ezelőtt került rá frissítés, és csak 100-an töltötték le, akkor nem érdemes nekünk ezt bekapcsolni.

Továbbá mindig frissíteni kell a bővítményeket! Az elavult bővítmények nem fognak jól teljesíteni, és akár össze is omolhat bizonyos funkció az oldaladon.

Analytics hiánya

Nagy hiba, ha egy weboldalhoz nincs bekötve a Google Analytics. E nélkül nem lehet mérni a weboldal teljesítményét, nem lehet kinyerni a statisztikákat. Nehezebb kiépíteni a marketing stratégiát, hiszen nem tudjuk, hogy honnan érkeznek a látogatók, mire kattintanak stb.

A lista nem teljes, de ezek voltak a legfőbb WordPress bakik, amikkel én találkoztam, amiket érdemes elkerülni és megoldani. Egy honlap nem csak a profi felépítést igényli, hanem a folyamatos karbantartást is!