fbpx

Gyanús weboldalak, átverős webshopok – Hogyan ismerd fel ezeket?

Rengeteg webshop van, és sajnos nagyon sok átverés. Nincs termék mögötte, egyszerűen csak lenyúlják a pénzünket és megszerzik az adatainkat. Nagyon kell ezekkel az átverős weboldalakkal vigyázni, és mielőtt fizetnénk, érdemes néhány dolgot lecsekkolni.

Szövegezés

Előfordul, hogy egy weboldalon van egy két helyesírási hiba. De egy átverős oldalon sokszor kifejezetten magyartalan mondatokkal találkozhatunk. Google Fordítóval lefordított szövegek, keveredik a tegeződés és a magázódás, furcsa megfogalmazások. Könnyen lehet, hogy a weboldal betűtípusában nincsenek Ő és Ű betűk, helyette csak O és U. Egy normális, megbízható webshopnál ezek nem fordulhatnak elő, szóval ha ilyennel találkozol, akkor legyél óvatos! Ez az első redflag.

HTTPS

Az URL-ben domain név előtt megjelenik a https:// vagy a http://. Lehet már megfigyelted, hogy a böngésző néha kiírja, hogy ez a weboldal nem biztonságos. Ha a sima, http szöveg jelenik meg, akkor a böngésző mindig figyelmeztet erre, hiszen ilyenkor nincs SSL tanúsítvány. Amennyiben bankkártyával szeretnénk fizetni egy oldalon, mindig https-es oldalon tegyük! Figyeljünk arra az S betűre! Ha az nincs, akkor az adataink nincsenek biztonságban, ilyenkor inkább ne vásároljunk. Nem feltétlenül átverés, de biztonsági rés.

Hiányzó kötelező elemek

Egy webshopnak vannak kötelező elemei. Ilyen például az Adatkezelési nyilatkozat, ÁSZF, Cookie dokumentum. Jó ha van külön Szállítási és Fizetési feltételek (van, hogy az ÁSZF-en belül található), gyakran ezek a láblécben találhatóak meg. Ha ezek a dokumentumok nincsenek, vagy magyartalan, esetleg hiányos, akkor átveréssel van dolgunk. A hiányos ÁSZF-et könnyű felismerni. Ha 3 mondatból áll, akkor nem lehet komolyan venni, ez általában egy hosszú oldal vagy dokumentum. Mindenképp benne kell hogy legyen, hogy milyen szállítási illetve visszaküldési feltételei vannak, hogyan tudsz elállni a vásárlástól, hogyan lehet fizetni stb. Az ÁSZF megléte az webshopok érdeke is, nem csak a vásárlóké. Ez egy óriási redflag!

Túl olcsó

Nincsen ingyen ebéd. Ha a piacon egy termék átlagosan 100 000 Ft, de találsz egy webshopot ahol 10 000-ért lehet kapni, akkor kezdj el gyanakodni. És nézd meg a fentebb leírtakat.

Manapság amúgy sajnos már egyre jobbak az átverős webshopok. Lehet hogy van már (egy lopott) adatkezelési nyilatkozatuk, https szerepel a domain név előtt és a szövegezés is jobb, hiszen a Google Fordító is egyre ügyesebb. De ha mégis valami gyanús, akkor érdemes rákeresni pl. Árukeresőn vagy véleményeket olvasni az adott webshopról.