fbpx
Websho motor

Melyik webshop motor az ideális választás?

A tárhely és a domain kiválasztása után érdemes átgondolni, hogy melyik webshop motor a legjobb a számunkra? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a választáshoz?

A Shopify

Világviszonylatot tekintve az egyik legismertebb és legsikeresebb webshop motor a Shopify. Nyugat-Európában, Angliában és elsősorban az Egyesült Államokban örvend a legnagyobb népszerűségnek, mivel előre kész design-al rendelkező, technikailag már felépített webshop alapot kapunk. A rendszerben előre integrálva vannak szállítási és fizetési módok, vásárlói folyamatok és marketing eszközök is (pl.: elhagyott kosár emlékeztető, hírlevél küldési lehetőség). 

Hazai viszonylatokat tekintve mégsem a Shopify a legideálisabb választás, mivel:

  • Ügyfélszolgálatuk- és admin felületük is – angol nyelvű: Nem szakmabeli felhasználók számára nagyobb kihívást jelenthet egy technikai probléma, kérdés lekommunikálása a Support felé és annak megoldásának értelmezése.
  • Szállítási lehetőségek közül csak az előre integráltakat lehet választani, amik kimerülnek a DHL, UPS és USPS alatt, így a Magyarországon egyik legjobb ár/érték aránnyal és népszerűséggel rendelkező GLS, vagy FoxPost kiesik a pixisből. Külön integrációval lehet találni utólag készített megoldásokat, de ilyen esetekben mindig nagyobb eséllyel futhatunk kompatibilitási hibába.
  • Fizetési lehetőségek esetében csak az előre integráltak közül választhatunk, amik jóval nagyobb százalékban részesednek tranzakcióink összegéből, mint például a Barion, valamint idegenebb érzetet kelthet a vásárlóinkban, mintha egy OTP SimplePay-el találkoznának a Checkout oldalon.
Websho motor fizetési lehetőségek

Ha nem Shopify, akkor WooCommerce, Shoprenter, vagy Magento?

Az említett három webshop motor közül a Shoprenter-t szakmai berkeken belül sokszor emlegetik a magyar Shopify-ként is. Egy előre definiált webshop motort kap a felhasználó, amely az itthoni fizetési és szállítási lehetőségeket tartalmazza, segítőkész, magyar nyelvű ügyfélszolgálattal. Különböző design-ok közül választhatunk és ha minden beállítással végeztünk, már csak a termékek feltöltése az utolsó szükséges lépés, az értékesítés megkezdése előtt.

A WooCommerce esetében már jóval több dolgot kell magunknak definiálni manuálisan, viszont mielőtt elkezdenénk az oldal webshop részével foglalkozni, előtte magát az oldalt is létre kell hozni WordPress alapon. Ez a megoldás már egy komplexebb munkavégzést igényel webshopunk felépítésében, sokkal több buktatóval, viszont akár szakember nélkül is, hatékonyan használva az ezekhez kapcsolódó részletes dokumentációkat, egy teljesen egyénre szabott webáruházat működtethetünk.

A Magento a fent említett és összességében a piacon lévő webshop motor lehetőségek közül a legkomplexebb és robosztusabb megoldást biztosítja. Akár Magento 1 vagy 2-t használunk, biztosak lehetünk benne, hogy ha több raktárból értékesítünk (akár a világ különböző pontjain), több országba, különböző pénznemeket, szállítási és fizetési lehetőségeket igénybe véve,  választott rendszerünk könnyedén veszi ezeket az akadályokat. Elengedhetetlen viszont, hogy szakemberekkel, fejlesztőkkel dolgozzunk együtt a felépítés és az üzemeltetés alatt is. Mivel egy igencsak specifikus rendszerről beszélünk, így érdemes a szakember választásánál azt is figyelembe venni, hogy korábbi tapasztalatai között szerepel-e Magento-ban való munkavégzés.

Legfőbb szempontokat figyelembe véve

  WooCommerce Shoprenter Magento
Ügyfélszolgálat, támogatás Magyar és angol nyelvű fórumok, angol nyelvű e-mail-es support Magyar nyelvű ügyfélszolgálat telefonon és email-ben, kirendelt kapcsolattartóval Angol nyelvű fórumok, illetve integrációtól függően elérhető angol nyelven email-es ügyfélszolgálat is.
Admin felület nyelve Angol / Magyar Magyar Angol, utólag fordítható Magyarra
Kezelhetőség Nem szükséges hozzá szakember, de érdemes megfelelően tájékozódni a használat előtt Könnyű, felhasználóbarát kezelhetőség Összetett, komplex rendszer, mely fejlesztői tapasztalatot is igényel
Integrációk Tetszés szerint bővíthető Fix elemeket tartalmaz Tetszés szerint bővíthető
Megjelenés Teljes mértékben személyre szabható fejlesztői tudás nélkül is Fejlesztői tudás nélkül színek és egyéb apróbb dolgok módosíthatóak Részben személyre szabható
Nyílt forráskód Igen Nem Igen
Árazás Tárhely és domain szolgáltatás megrendelése után, akár ingyen is felépíthetjük webáruházunkat
Max.: 10.000,- / év
Fix csomagok havidíjas és éves előfizetési lehetőségekkel

49.900,- / év – 599.000,- / év
Tárhely és domain szolgáltatás, plusz fejlesztői díjak, igény szerint.

Min.: 10.000,- / év + fejlesztői díjak

Összességében

Hazai és külföldi viszonylatban is nagyszerű lehetőségek állnak rendelkezésre. Fontos szempont felmérni azt, hogy pontosan mire is van szükségünk, igényünk rövid és legfőképpen hosszútávon. Melyik rendszer, melyik webshop motor biztosítja a legjobb lehetőségeket az általam elérni kívánt célokhoz, melyik igényli azt az anyagi és időbeli befektetést, amely számomra a legideálisabb.

A cikket Hajdu József írta.