fbpx
Pinterest

Pinterest, a hatalmas ötletláda

Nem olyan régen írtam az ötletelésről és az inspiráció keresésről, de ott a Pinterestről nem esett szó. Erre egy külön blogcikket szántam, elvégre ez az egyik legnagyobb ötletgyűjtő platform, ahol nem csak grafikusok és szakmabeliek, hanem bárki gyűjtögetheti az ötleteit szinte bármilyen projekthez.

Hogyan működik a Pinterest?

Lehet, hogy valaki nincs annyira otthon a Pinterest kérdésben, ezért néhány mondatot szánnék rá. A Pinterest az egyik legnagyobb képmegosztó közösségi oldal, ahol a felhasználók (többségében amúgy nők, de szerintem ez nem annyira meglepő) különféle témák szerint tudják rendszerezni a képeket. Nagyon jó felület az inspirálódáshoz, legyen szó munkáról, dekorról, divatról vagy akár kézműveskedésről. Egy-egy keresésre rengeteg kép jelenik meg, amiből lehet válogatni, és ami tetszik, azt különféle táblákba menteni. Ezeket a táblákat a felhasználó hozza létre, lehet akár titkos is. Sőt, több felhasználó is tűzheti egy táblára az ötleteket.

A főoldalunkon a korábbi keresések és a táblák alapján rengeteg kép jelenik meg, és ebben nagyon könnyű elmélyedni. Lehet követni más felhasználókat, direkt üzeneteket küldeni stb, szóval tényleg egy jó közösségi felület.

Pinterest, mint marketingeszköz

Természetesen képeket is fel lehet tölteni, hiszen így lesznek újabb és újabb tartalmak. Szuper hely lehet egy cégnek, mert ez is egy reklámfelületnek számít. Ha cégként szeretnénk ott működni és hirdetni, akkor természetesen szükség van egy üzleti fiókra. Érdemes folyamatosan jelen lenni, tartalmakat, termékeket, képeket, videókat és ötleteket feltölteni. A képek megőrzik az eredeti linkeket, így a sok mentés és megosztás során rengeteg felhasználóhoz tud eljutni például a blogunk vagy a webshopunk. Ha úgy érzed, hogy a cégeddel már kimaxoltad a Facebookot, Instagramot és a LinkedInt, akkor érdemes átgondolnod a Pinteresten való megjelenést is.

Pinterest

Én én mire használom?

Számomra a grafikai munkában nagyon sokat tud segíteni a Pinterest, egyszerűen imádom. Több táblám is van design és tervezés témában. Gyűjtöttem például céges Black Friday kampányra ötleteket, egy-egy ügyfelemnek névjegykártya vagy különféle kuponos képeket. Volt, hogy másokkal együttműködve ötleteltünk különféle projekteken. Minden projektre új táblát kezdtem el készíteni, de ha valami elveszíti az aktualitását, akkor törölni vagy archiválni szoktam, különben csak összezavarodom. Emiatt nincs sok táblám, viszont azok munka szempontjából aktuálisak.

Az esküvői inspirálódáshoz is ezt a felületet használom. Lehet hogy az összes fodrász, körmös és dekoros idegbajt kap már a sok Pinterestes képtől, de a tény az tény. Itt találhatóak a legjobb inspirációs képek. A táblám sokat segített és sok mindent megvalósítunk onnan. Volt amikor szó szerint minden képet beledobáltam, mert egyiken tetszett egy szín, a másikon a hangulat, a harmadikon meg az egyik virág vagy egy konty. Elképesztően sok esküvős ötletet lehet innen meríteni, sokat segíthet a főbb színek vagy a tematika meghatározásában.

A különféle DIY projektekhez is a Pinterest az egyik legjobb ötletbörze. Ha valaki szeret bíbelődni a kézműves dolgokkal, akkor szuper kiindulási alap tud lenni. Nekem gyöngyözéssel kapcsolatos táblám van, innen néztem ki a hópelyhes karácsonyi díszek mintáit. Ezek a gyöngydíszek olyan jól sikerültek, hogy minden évben feltesszük őket a fára, sőt, valamikor újat is készítek hozzájuk. Sokszor a hagyományos rajzoláshoz és a digitális festészethez is innen keresek példákat, adventhez, festéshez, és biztos, hogy egy halom más projekthez is segíteni fog.

A képek forrása a Freepik.