fbpx

Ötletelés és inspiráció keresés

A grafikai munka nagy része tervezésből és megvalósításból áll, de ahhoz, hogy egy projekt sikeresen megvalósuljon, elengedhetetlen az inspirálódás és az ötletelés. Összegyűjtöttem, hogy én honnan szoktam inspirálódni, és hogyan szoktam egy-egy munkán ötletelni.

Maga az, hogy grafikai ötletelés, egy nehezen megfogható folyamat, mert nem parancsszóra szokott megtörténni, illetve előfordul, hogy nem is munkaidőben. Ha valamire nagyon rágörcsölök, akkor természetesen nem lesz ihletem, és a végén kedvem és motivációm se. Amennyiben a határidő engedi (ehhez nagyon jó időbeosztás szükséges), akkor a kérdéses feladatot félreteszem, és mással kezdek el foglalkozni. Néha az ötletek csak úgy jönnek maguktól pl: főzés vagy pihenés közben. Az ötletekhez néha el kell távolodni a projekttől, hogy utána friss szemmel és új lelkesedéssel álljak neki.

Szakmai oldalak

A designer oldalak böngészése nem csak az inspirálódás, hanem a szakmai fejlődés miatt is elengedhetetlen. Fontos, hogy a grafikai tudás friss legyen, legyen szó trendekről, megoldásokról vagy akár programokról. Rengeteg fantasztikus és minőségi oldal található, én ezeket szoktam böngészni: Muzli Inspiration, Awwwards, Behance.

Magyar oldalak közül pedig az Pixelgyár – Online Webdesign Tanfolyam oldalát szoktam nézegetni. A blogjukon érdekes és hasznos cikkek, tippek szoktak megjelenni kifejezetten webdesignereknek és grafikusoknak. Én náluk végeztem el a webdesign tanfolyamot, és mind a mai napig nyomon követem például az oktatók posztjait, a tanulók munkáit, hiszen ezek mind motiválóan hatnak rám.

Instagram és szakmai csoportok

Rengeteg fantasztikus munkát lehet megtalálni az Instán. Sok magyar, illetve külföldi designert követek, akiknek a munkáit elmentem, ha úgy érzem, hogy később vissza szeretném keresni. Ilyen például @logoinspirations, @dailywebdesign, @interfacely (és még sokan mások), de művészek, fotósok munkáit is szívesen nézegetem. Szerencsére nagyon sok hasznos design tipp, gyönyörű munka, eszméletlen rajz található ezeken a felületeken, de igyekszem nem túl sok időt tölteni a közösségi média üres pörgetésével, mert rendkívül időrabló.

Több Facebook csoportban is benne vagyok, és bár nem mindegyik a legjobb, sok esetben lehet ezekből tanulni, akár azt, hogy milyen irányba nem érdemes elmenni. De a szakmabeliekkel való kommunikáció, a szép munkák és a hasznos tippek, esetleg tanfolyami lehetőségek miatt érdemes ezekben a grafikai csoportokban jelen lenni. Illetve akár új projekt vagy együttműködési lehetőségek is adódhatnak. Például van egy ügyfelem, akivel egy éve dolgozom együtt, és a közös munka úgy kezdődött, hogy egy Facebook csoportban közzétett posztban keresett grafikust.

Skiccelés és firkálgatás

Sok munkát nagyon egyszerűen kezdek el: fogok egy jegyzetfüzetet és egy papírt, majd firkálgatok, skiccelek. Néha egymás után jönnek az ötletek, sokat áthúzok, több irányt is elvetek, de mégis, a rajzok, tervek egymásból alakulnak. Kicsit olyan, mint egy brainstorming meeting, csak egyedül a gondolataimmal és a füzetemmel a kanapén.

Ezt a fázist nem érdemes a munkából kihagyni, mert sokkal egyszerűbb utána a grafikai munka, hiszen az ötletek nem csak hogy megvannak, de le is vannak tisztázva. Ehhez pedig idő és türelem is kell, nekem több füzetemben is rengeteg áthúzott vázlat, grafikai ötlet szerepel, de nem bánom, mert ezekből alakul ki a végleges verzió. Főleg egy logótervezésnél elengedhetetlen, de egy weboldal tervezésnél is nagyon hasznos.

inspirálódás

Szabadidő

Egy-egy projekthez sok szakmai oldalt nézek meg, rengeteg mindennek utánaolvasok, skiccelek stb, de valamikor már egyszerűen elfáradok és nincs meg a kellő erőm. A pihenőidőt nem szabad lebecsülni, hiszen az elegendő alvás és a kikapcsolódás szükséges a jó (grafikai) munkához. Ahhoz, hogy inspirálódjak, sokszor ki kell menni a lakásból. Szeretek sétálgatni, régi épületeket nézni, parkban olvasgatni, új ízeket kipróbálni, és ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy színesebben lássam a világot. Egy szép naplemente színei is tudnak inspirációt adni, vagy egy másik ország kultúrája, egy tetoválás, egy fantasy regény stb. Nem szabad bezárkózni a saját kis világunkba, különben nem tudunk megújulni. Persze a mostani nehéz, karanténos időszak nem segít ezen, de érdemes megtalálni azt a kikapcsolódási formát, ami pihentet, feltölt és ihletet ad.

Mikor szoktak jönni az ötleteim? Sütés, főzés közben, vagy a hétvégi kávézás közbeni merengéskor. Gyakran elalvás előtt jövök rá egy-egy megoldásra, mikor a napomon gondolkodom. De van, hogy olvasás, sorozatnézés, sportolás közben jön egy ötlet, de ihletet merítek még például természetfotókból, természetfilmekből is. Fontos, hogy nem szabad rágörcsölni, néha el kell távolodni a problémától, illetve van, hogy elég egy kávé vagy egy kis pihenés, és máris újra formában van az ember.