fbpx

Nagy szerelmem, a digitális festészet

Ha követsz Instagramon és Facebookon, akkor látod, hogy nem csak weboldal tervezéssel, logókészítéssel és esküvői meghívókkal foglalkozom, hanem rajzolok is. A digitális festészet számomra egyelőre nem munka, hanem inkább hobbi és egy nagy szerelem.

 

Miért pont a digitális festészet?

Engem is magával ragadott Instán az a sok tehetséges ember, akik digitálisan rajzolnak fotórealisztikus képeket, portrékat. Ezért eldöntöttem, hogy én is szeretném ezt a tudást elsajátítani. Bár nem vagyok őstehetség a rajzolásban, ez nem akadályozott meg. Szóval nagy lendülettel, de alapos utánajárással megvettem egy profi Wacom táblát és azon kezdtem el gyakorolni. Mindig is szerettem rajzolni, de sose tanultam profi tanártól, és ezt most felnőtt fejjel bepótoltam, mert elmentem egy digitális festészet kurzusra, ami 3 részből állt (alap, haladó, concept art). Enélkül a tanfolyam nélkül nem tudnám az alapokat és a technikákat, illetve önbizalmat is szereztem a rajzoláshoz.

Azóta rengeteget rajzoltam, igyekszem megtalálni a saját stílusomat. Éppen ezért rajzolok portrékat, tájképeket, hangulatképeket, és részt veszek különféle kihívásokban is. Instagramon rengeteg draw this in your style (rajzold le a saját stílusodban) kihívás van (#dtiys), ezek közül érdemes válogatni, és tagja vagyok egy rajzolós Facebook csoportnak, ahol minden héten más témára lehet rajzolni.

Fantasy portrék

 

Miben különbözik, mint a hagyományos rajzolás?

Rengeteg mindenben hasonlít és rengeteg mindenben különbözik, de a lényege igazából ugyanaz. Az alkotó egy eszközzel, szabad kézzel készít egy képet. Míg a hagyományosnál ez az eszköz a ceruza, festék és a rajzlapra, vászonra vagy a falra fest, addig a digitális festészetnél az eszköz egy digitális toll és egy tablet vagy digitalizáló monitor. De ott is szabad kézzel készülnek a képek.

A hagyományos rajzolás talán abban egyszerűbb, hogy a művész mobilisabb tud lenni, bárhova le tud ülni rajzolni egy vázlatfüzettel és egy ceruzával. Míg ha az ember digitálisan rajzol, akkor a sok kábel és monitor miatt az asztalhoz van kötve. Szerencsére már megjelentek olyan tabletek, amikkel már mobilisabbak tudunk lenni, de én ezeket még nem próbáltam ki.

Árban is hatalmas különbségek tudnak lenni, mert ha valaki digitálisan rajzol, ahhoz kell egy erős gép, egy digitális tábla és egy program, amiben rajzol (pl: Photoshop). A hagyományos rajzolásnál pedig néha tényleg elég néhány különböző puhaságú grafitceruza és egy radír a lap mellé. Természetesen a különféle méretű vásznak és minőségi festékek se olcsóak.

A másik nagy különbség a visszavonás és a módosítások lehetősége. Nem tetszik az a vonal amit rajzoltam? Ctrl + Z. Meggondoltam magam, mégse legyen ott az a kör! Radír. Ne legyen inkább nagyobb a portrén a szem? Kijelölés és megnagyobbítom. Ha az ember ismeri azt a programot, amiben rajzol, akkor érdemes kihasználni a lehetőségeket, és ezáltal még jobbá tudjuk tenni a rajzot. A hagyományos művészeti alkotásnál nehezebb a törlés és a javítás.

Melyik a jobb? Mindkettő, határozottan. Szerintem mind a két út művészi és egyedi, illetve az alkotásnak az a célja, hogy jobban érezzük magunkat. Én igyekszem mindenkit bátorítani, hogy rajzoljon nyugodtan, mert jó hatással van a lélekre, megnyugtat és örömet okoz.

Digitális festészet - folyamat

 

Mi a célom a digitális rajzolással?

Egyelőre a kikapcsolódás, az alkotás, a stresszlevezetés. De később? Mindenképp szeretném a munkámba is beemelni ezt a tudást. Szeretnék pl: kártyákat rajzolni, vagy társasjátékokat esetleg könyvborítót tervezni. Szerencsére vannak lehetőségek, már csak el kell határoznom magam, hogy a nagy szerelmemből ne csak hobbi legyen. De egyelőre nem szeretném ezt a lépést megtenni, ez egy hosszabb távú terv, addig inkább csak kedvtelésből, szórakozásból rajzolok.