fbpx
Pomodoro technika

A Pomodoro technika

A Pomodoro technika manapság nagyon népszerű időgazdálkodási módszer, ami segít fókuszálni a munkában és a tanulásban. De mi ez tulajdonképpen, és honnan ered? Valóban hasznos ez a módszer vagy csak egy újabb trend?

Miért pont pomodoro?

A pomodoro olaszul paradicsomot jelent. Elég meglepő, hogy egy időmenedzsment módszernek egy paradicsom a neve és a jele. Ezt a technikát Francesco Cirillo alkotta meg az 1980-as években. Egyetemista korában nehézségei akadtak a tanulással, éppen ezért kitalálta, hogy egy megadott ideig csak a tanulásra fókuszál, semmi nem terelheti el a figyelmét, utána pedig tart egy kis szünetet. Egy konyhai időzítőt használt, ami paradicsom alakú volt, innen ered a pomodoro név is. 25 percre állította az órát, és ez alatt az idő alatt fókuszálva tanult, csak arra koncentrált, majd tartott egy kis szünetet. Mára már ezt a módszert rengeteg ember használja.

Mi maga a módszer?

A Pomorodo technika segít a nagyobb feladatokat emészthető, kisebb feladatokká alakítani, mondhatni, hogy rövid sprintekben teljesíti az ember a projekteket. A módszer úgy működik, hogy 25 perc fókuszált munka után következik 5 perc pihenés, amikor az ember feltöltődik. Érdemes a harmadik ciklus után egy 30 perces szünetet beiktatni, de mindenki maga tudja eldönteni, hogy mennyi időre van szüksége a feltöltődésre.

A fókuszált munka nem működhet úgy, hogy nem zárjuk ki a zavaró tényezőket. Például a közösségi médiát. Nem lehet úgy dolgozni, hogy közben a Messengeren válaszolgatunk az üzenetekre vagy az Instát pörgetjük. Ami nálam nagy kihívás tud lenni, azok a zajok kizárása. Ha szövegre kell koncentrálnom (mint most is), akkor nem tudok pörgős, ütemes zenét hallgatni, így éppen egy nyugis, zongora válogatást hallgatok, ami tökéletesen kizárja a szomszédok és a felújítások zajait.

Hogyan használd?

  1. Írd össze teendőid listáját, szedd apróbb feladatokra a nagyobb projekteket, gondold át a napodat, a prioritásokat és a határidőket. Állíts be egy időzítőt, ez lehet akár telefonod is.
  2. Állítsd be az időzítőt 25 percre, majd dolgozz azon a feladaton, amit meghatároztál. Csak azon, ne multitaskingolj, ne nézd meg a hírfolyamot stb. Fókuszálj és dolgozz addig, amíg meg nem szólal az időzítő.
  3. Tarts 5 perc szünetet! Sétálj, mozgasd meg a lábadat, készíts egy kávét.
  4. Három – négy pomodoro ciklus után tarts egy hosszabb, 30 perces szünetet.
Pomodoro technika - óra és laptop

Kinek jó?

A Pomodoro technika igazából bárkinek, aki gép vagy könyv előtt, esetleg nagyobb projekteken dolgozik. Főleg, ha sok a monoton feladat, aminél már kevesebb a motiváció és a lelkesedés. Mindegy, hogy valaki adminisztrátor vagy grafikus, esetleg ügyvéd, érdemes lehet ezt kipróbálni. Főleg, ha valaki rosszul bánik az idejével, vagy gyakran elkalandozik a figyelme, nehezen koncentrál. Nekik még nagyobb szükségük lehet egy napi ritmusra és segítségre, illetve tervezésre is, hogy egy-egy projekttel hogy haladjanak, és hogy egyáltalán haladjanak velük.

Szuper ez a módszer a tanulásra is, így ajánlom a gimiseknek és az egyetemistáknak is. Vagy, ha munka mellett szeretnénk tanulni, például egy nyelvet, abszolút segít az időnk megfelelő beosztásában és felhasználásában. Elvégre mindennek meg kell lennie a maga idejének, a Facebook, a kedvenc sorozatunk és egy fantasztikus könyv megvár minket, ezekkel tudunk a szabadidőnkben foglalkozni. Így a munkára és a tanulásra fordított idő valóban azzal fog telni, amivel kell.

Én is szoktam használni a Pomodoro technikát, bár én a könnyebb számolás miatt 25 perc helyett 30 percre állítottam az időzítőt. Fél óránként tartok egy pici lábmozgatós szünetet, majd folytatom a munkát. Bevallom, nem mindig tudom tartani, de igyekszem. Van, amikor annyira belemerülök egy-egy munkába, hogy észre se veszem, hogy lejárt a fél óra. Az ebédidő viszont hosszabb szokott lenni, mint 30 perc, szeretem ennek megadni a módját. Én a Pomofocus oldalt használom, ahova felvittem a projektjeimet, így látom mivel mennyit haladtam (ráadásul a későbbi órabéres adminisztrációnál is szuperül jön).

A képek forrása a Freepik.