fbpx

Otthoni elfoglaltságok (nem csak) karantén idejére

Rengetegen nem tudnak most dolgozni, és kénytelenek otthon lefoglalni magukat. Ez elsőre fantasztikusnak hangzik, de néha különösen nehéznek tűnik, és könnyen fulladhat unalomba az otthonlét.

Összegyűjtöttem néhány tippet, amivel én is, mi is lefoglaljuk itthon magunkat, ha éppen nem dolgozunk. Ezek a tippek leginkább azoknak szól, akik egyedül vagy a párjukkal, lakótársukkal élnek.


Vissza a gyerekkorba!

Elsőre jól hangzik a hajnalig tartó filmezés és sorozatozás, de hosszabb távon már eléggé egyhangú, plusz a hátnak sem tesz jót ha egész nap fekszel az ágyban. Gondold át, hogy régebben, a gyerekkorodban miket csináltál napközben! Ilyenkor szerintem jó ötlet előszedni a LEGO-t és építeni valami újat. Vagy kártyázni, társasozni, ha nem egyedül vagy otthon. Szerencsére egyre több kétszemélyes társas van, amik nagyon izgalmasak. Aktuális most épp a Pandemic, ahol egy vírust kell közösen megállítani. De akár Te is készíthetsz társasjátékot!

Nálunk előkerültek az 1000 és 1500 darabos kirakók, amik teljesen kikapcsolnak. Szerencsére elég bonyolultak ahhoz, hogy kitartson egy ideig, de ettől függetlenül gondolkodom azon, hogy rendeljek még egyet.


Kreatívkodj!

Olyan nincs, hogy valaki nem tud rajzolni. Mindenki tud! Ez ne vegye el a kedvedet. Ha nekiülsz rajzolni vagy festeni, akkor nem áll feletted egy bizottság, hogy kritizálja. És ha egy nagy paca az egész? Nem számít, lényeg hogy jól érezd magad. Gyakorolj, nézz videókat, vegyél részt (akár ingyenes) online tanfolyamokon és alkoss! Mindegy hogy digitálisan rajzolsz vagy hagyományosan, ecsetel festesz vagy az ujjaddal, hidd el, hogy ha belemélyedsz, csak repülni fognak az órák. Én a felszabadult időmben leginkább digitálisan rajzolok Photoshopban, és igyekszem minél többet fejlődni ezen a téren, illetve grafikai munkákat készítek a weboldalamra.

De még rengeteg kézműves lehetőség van, készíthetsz szobrocskákat gyurmából, varrhatsz, modellezhetsz stb. Nézz szét néhány weboldalon, és inspirálódj. De akár írhatsz naplót, regényt, fejben vagy programmal átrendezheted az egész lakást, tervezhetsz bármit. Mélyülj el egy témában, olvass utána, nézz videókat, szélesítsd az érdeklődési körödet!


Tanulj valami újat, fejlődj!

Mi az amire mindig azt mondtad, hogy majd megtanulod ha lesz rá időd? Hát most itt a lehetőség! Tanulj idegen nyelvet, kalligráfiát, online marketinget, a Photoshop használatát vagy a Rubik kocka kirakását! Rengeteg online tanfolyam lehetőség van, ráadásul egy csomó ingyenes is, plusz ott van a youtube. Ne hanyagold el magad, használd ki a felszabadult szabadidődet, gyakorolj és fejlődj. Több a lehetőséged mint elsőre gondolnád.

Én most mit tanulok? Igyekszem elsajátítani az Affinity programok használatát, szakmai videókat nézek, és szeretném majd fejleszteni az angol és a német nyelvtudásomat. Ennél több szabadidőm ezekre tényleg nem lesz.


Kiemelten figyelj az egészségedre!

Ez most különösen fontos, főleg azoknak, akik nem tudnak most eleget mozogni. Számomra ez most elég nagy kihívás, mivel most nem tudok kimenni futni, amit pedig nagyon vártam. Ha van rá lehetőséged, szerezz be otthonra szobabiciklit vagy futópadot, súlyzókat stb. Tölts le appot, és edz otthon, akár a nappaliban, akár a teraszon! Vagy vegyél részt online órákon, hiszen már jógázni, salsázni is lehet így.

Egyél gyümölcsöt és zöldséget, szedj megfelelő mennyiségű vitamint, és szellőztess sokat. Ha van rá lehetőséged, tölts sok időt a kertben, a szabadban. És főzz! Sokkal egészségesebb és olcsóbb ha az ember főz magára, ráadásul most idő is van ennek kivitelezésére.


Pihenj!

Használd ki az idődet, aludd ki magad! Ne rohanva a laptop előtt egyél, hanem nyugodtan. Szánj időt a lusta kávézásokra, az ágyban olvasásra. Próbálj lelassulni, próbálj pihenni! A rohanó világunkban elsőre nagyon furcsa, szinte idegen ez a fajta lelassulás, pedig sokkal nyugodtabbak vagyunk, ha nem kell százon pörögni egy huszadrangú dolog miatt.


Mi a fontos?

Ezekben jön rá az ember, hogy mi is az, ami igazán számít. Hívd fel a rokonaidat, barátaidat, kérdezd meg – főleg az idősebb – hozzátartozóidat, hogy miben tudsz segíteni. Már az is sok segítség ha befizeted nekik online a csekkeket, vagy leadsz egy online megrendelést vagy bevásárolsz helyettük.

Továbbra is fontos, hogy maradj otthon, vigyázz magadra és a családodra, és figyelj oda másokra!