fbpx
projektdíj vagy órabér

Projektdíj vagy órabér?

Egy árajánlat kérés és készítés során az egyik legfontosabb kérdés az árképzés. Két lehetőség között kell választanunk: projektdíj vagy órabér alapú fizetés. Mindkét megközelítésnek vannak előnyei és hátrányai , és a döntés a munka jellegétől, az ügyféltől, a költségvetéstől és a saját preferenciáktól függ.

Projektdíj

A projektdíj az, amikor egy meghatározott projektért vagy munkáért előre megbeszélt fix összeget fizet a partner. Függetlenül attól, hogy mennyi ideig tart a munka elkészítése. (Természetesen a határidők egyeztetve vannak, csak hogy egy munka 1 órát vagy 10-et vesz igénybe, az ettől független.) Ezt a módszert gyakran alkalmazzuk olyan munkákra, mint a logótervezés, webdesign, szórólapok vagy rollupok készítése.

Előnyök:

  1. Kiszámíthatóság: A projektdíj lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy pontosan tudják, mennyibe kerül a projekt, ami segíthet a döntéshozatalban. Nincsenek rejtett költségek.
  2. Könnyű kommunikáció: Ennél a díjazásnál könnyebb kommunikálni, hogy az adott keretbe mi fér bele, és mi nem. Mit tartalmaz az árajánlat, hány módosítási kört, és mi az, ami extra díjazás lenne. (Például ha időközben kiderül, hogy a 10 oldalas katalógus helyett 20 oldalasra van szükség, akkor ennek a kommunikálása és az áremelés is könnyebb.)
  3. Könnyű elszámolás: Sokkal könnyebb számlázni, előleget bekérni, és ez nem csak a megbízónak jobb, hanem a szolgáltatónak is.

Hátrányok:

  1. Kockázat: Ha a projekt hosszabb ideig tart, mint ami eredetileg egyeztetve volt, akkor nem feltétlenül éri meg a szolgáltatónak.
  2. Korlátozott változtatási lehetőségek: Ha többszörös módosításokra van szükség, azok további költségeket jelenthetnek, ami megdrágíthatja a projektet. Ezek elszámolása lehet, hogy már órabérben történik.
  3. Árképzési problémák: Az ár meghatározása nehéz lehet a grafikusnak, és előfordulhat, hogy alulbecsüli a munka értékét. Szerencsére én már sok árajánlatot elkészítettem, és sok együttműködésem volt már, így meg tudom határozni azt a projektdíjat, ami a legjobb mind a partnereimnek, mind nekem.

Órabér

Órabér alapján dolgozva minden megkezdett órát vagy fél órát kiszámláz a szolgáltató. Ez olyan projekteknél nagyon szuper megoldás, ahol előre nem lehet tudni, hogy mennyi munka lesz. Nekem vannak olyan bedolgozós munkáim, ahol sokszor ad hoc jönnek a grafikai kérések, így ezeket lehetetlen lenne projekt alapon elszámolni.

Előnyök:

  1. Pontos számlázás: Az órabér alapú fizetés lehetővé teszi, hogy annyi óra legyen kifizetve, amennyit igénybe vett a projekt.
  2. Korlátlan módosítások: Az órabér alapú fizetés lehetőséget ad a projekt többszöri módosítására és finomhangolására.
  3. Nyomon követhető: Ehhez egy jó rendszer szükséges, ami mind az ügyfeleknek, mind a grafikusoknak jó. Én táblázatba vezetem a projekteket, ahol az ügyfél pontosan látja, mivel mennyi időt töltöttem, mikor lesz a számlázás, és mekkora összegnél járunk.

Hátrányok:

  1. Kiszámíthatatlanság: Az órabér alapú fizetés esetén a projekt költségei könnyen megnőhetnek, ha hosszabb időre van szükség a munkához. Éppen ezért szükséges az előzetes belsős egyeztetés, hogy ne legyenek felesleges módosítási körök.
  2. Feszültség a költségek miatt: Ha a projekt hosszabb ideig tart vagy bonyolultabbá válik, a költségek is emelkedhetnek.
  3. Megbízhatósági kérdések: Itt egy erős bizalom szükséges a szolgáltató és a megbízó között. Célszerű a grafikusnak először mondani egy körülbelüli tól-ig sávot, hogy szerinte ez a munka mennyi időt vesz majd igénybe. Érdemes folyamatosan kommunikálni, főleg ha nehézségek merültek fel. Egy olyan rendszert kell kiépíteni, ami mindkét félnek jó. És természetesen szükség van egy előzetes bizalomra is, hogy ne legyenek túlszabályozások, ami hátráltatja az együttműködést és a kreatív munkát.

Tapasztalataim

Az ideális fizetési struktúra kiválasztása ügyfélként a projekt jellegétől, céljaitól és költségvetésétől függ. Fontos, hogy tisztában legyen mindkét fél ezeknek az árképzéseknek megközelítés előnyeivel és hátrányaival, és nyitottan kommunikáljon egymással.

Én az egyszeri munkákat projektdíjban szoktam meghatározni. Erről mindig egy egyedi árajánlatot készítek az érdeklődőknek. Ilyen munka például a logó- és arculattervezés, UI design, különféle print anyagok megtervezése.

Órabért pedig a határozatlan idejű, bedolgozós projekteknél szoktam meghatározni. Ilyen például a Nikolett.com, ahova minden hónapban bedolgozom, de előre sosem lehet tudni, mennyi munka lesz. De néhány apróbb munkánál is órabért határozok meg, mikor nem tudni, hogy mivel állok szemben. Mekkora lesz a kampány, milyen problémák vannak a weboldalon, és milyen egyéb banner kérések merülnek fel az együttműködés során.

Szerintem mindkettő nagyszerűen tud működni. A kulcs a tiszta kommunikáció, a jó adminisztráció és a bizalom.