fbpx
White space szerepe a webdesignban

White space szerepe a webdesignban

Mi is a white space?

A white space, más néven negatív tér, egyszerűen csak az üres részeket jelöli a designban. Ez a tér az elrendezések, a bekezdések sorai, a bekezdések között és így tovább. A „fehér tér” nem szó szerint egy üres teret jelent fehér háttérrel. Lehet bármilyen színű, textúrájú, mintázatú vagy akár háttérképpel is.
A white space a dizájnkompozícióban ugyanaz, mint a csend használata egy zenei kompozícióban. Nélküle a design strukturálatlan és nehezen értelmezhető.

Miért fontos, és hogyan használjuk?

A tervezők jó okkal használják a tervezés szerves részeként. Ha jól használják, nemcsak a designt, hanem azt az üzletet is átalakíthatja, amely számára a design készült. A white space jelentősen növeli nemcsak az oldal UI (User Interface, azaz a felhasználói felület), hanem UX (User Experience, azaz a felhasználó élmény) értékét is. Ad egy befogadható, átlátható összképet, ahol a szakaszok jól elkülönülnek egymástól, és a felhasználó sokkal könnyebben eligazodik a weboldalon. A white space-nek hasonló a feladata, mint a vizuális hierarchiának.

A negatív tér, vagy annak hiánya szintén hatással van arra, hogy hogyan értjük meg az információt. Vizuális jelként hat az agyunkra, és tudatja velünk, hogy az összetevők gyűjteményét egész kompozícióként kell felfognunk.  Azzal, hogy csökkentjük a „összefüggőnek” tűnő elemek közötti negatív teret, és növeljük az egymástól eltérő objektumok közötti részt, több információt ad a felhasználóknak a kompozíció megértéséhez.Ha nincs white space, akkor a látogató nehezebben tudja befogadni az információt. Ráadásul a kellemes összkép is hiányozni fog.

A fehér tér a többi tervezési alapelvvel együtt használva minden tervező eszköztárának alapvető szerszáma. Ez a megoldás szerves része lehet a vizuális tervezésnek, összetartja az oldal különböző részeit, és elválasztja az egyedi összetevőket.

Hatékony használatának megtanulása kihívást jelenthet, de ha helyesen használják ki, ez az eszköz nagy hatással lesz bármilyen designra.

Herkutz Hanna