fbpx

Honnan tölts le szuper képeket ingyen?

Ha képet keresel, akkor a legegyszerűbb módja, hogy beütöd a Google-be, és amit kidob, abból válogatsz. De ha ezeket a képeket szeretnéd felhasználni egy poszthoz vagy hirdetéshez, nem pedig csak otthon kiteszed a falra vagy lerajzolod a vázlatfüzetedbe, akkor bizony figyelembe kell venni a kép licencét. Azaz, hogy használhatod-e például hirdetésekre.

De ezt honnan lehet tudni? Hol érdemes keresni, ha ingyenes képeket szeretnél? És mi a különbség az előfizetős és a nem fizetős stock oldalak között?

Először is az egyik különbség természetesen az, hogy az egyik ingyenes, a másik pedig nem. De a másik nagy különbség, a választékban rejlik. A fizetős oldalakon egyszerűen nagyobb a választék, jobbak a beállítások. Nem azt mondom, hogy az ingyenes oldalon nincs választék, viszont nem mindig olyan nagy, ráadásul megfigyelhető egy minőségbeli különbség is. Míg a fizetős stock oldalakon kész fotósorozatok vannak, akár olyanok is, amik profi stúdióban készültek, addig az ingyeneseken sokszor vannak fent homályos képek is. Vagy olyanok, amik inkább életképek akár egy városról, tájról stb. Ezeknek ugyancsak megvan a maguk varázsa, én speciel nagyon szeretem őket használni.

 

Honnan tudsz ingyenes képeket letölteni?

Személy szerint én leginkább az Unsplash és a Pexels oldalakat használom, ahol rengeteg fénykép megtalálható, utánuk következik a Pixabay, ahol például illusztrációk is vannak fent. Amit még nagyon szeretek az a Freepik, de itt már jobban kell figyelni, mert fizetős képek is vannak köztük!

Ezeken kívül, hasznos lehet még a Picography, a Skitterphoto, a Stocksnap, de ételfotókra különösen a Foodiesfeed szuper oldalát tudom ajánlani.

Úgy gondolom, hogy egy (kezdő) vállalkozónak nem feltétlenül kell előfizetnie egy stock oldalra, vagy ha csak a blogodra szeretnél képeket, arra is abszolút tökéletes megoldás lehet a sok ingyenes stock oldal. Kincseket lehet találni ezeken az oldalakon, én is sokszor használok ingyenes képeket például a Blogomon.

 

Milyen fizetős oldalak vannak?

Rengeteg ilyen oldal van, nem is szeretném az összeset felsorolni, csak néhányat. A leghíresebb például a Shutterstock, itt rengeteg kép van fent, ráadásul nagyszerű a keresője is. Az Adobe Stock oldala kicsit drágább, de a minőség abszolút a csúcson van. Ahol nekem van jelenleg előfizetésem az a Dreamstime, de szerintem a Depositphotos-nak nagyszerűek az előfizetési csomagjaik, és a képeik is fantasztikusak, illetve az említett Freepiknek is jók a prémium lehetőségei. Természetesen ezeken kívül még sok oldal létezik, ha ezek közül egyik se szimpatikus, akkor érdemes tovább keresned.

 

A fotósok a fényképezésből, képek eladásából élnek. A képeiket szerzői jog védi, és a jogtalan felhasználása büntetést vonhat maga után. Kérlek mindig vedd ezt figyelembe, és olvasd el a kiválasztott kép licencét, mielőtt felhasználod. Ezek rendszerint megtalálhatóak a képek mellett az oldalon vagy a letöltéssel együtt kapod meg. Ahova az van írva, hogy Free personal and commercial use, azt bátran használhatod privát és hirdetési célokra is. Mint látszik, rengeteg a lehetőség, van miből válogatni, legyen szó akár ingyenes, akár előfizetéses stock fotó oldalakról.